Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Lisszabon

Általános leírás

Lisszabon és a Tejo völgye
Lisszabon 1255 óta az ország fővárosa, a Tejo folyó jobb partján terül el.
A legenda szerint az Odüsszeusz által alapított város 1174-ben került portugál kézre.
A várost, mely a Tejo folyónál fekszik nem lehet "csak meglátogatni", hanem át kell élni: séta az óvárosban (Alfaura) - szövevényes, zegzugos utcácskák sok lépcsővel, utazni a világ legmókásabb villamosával (Electrico), csavarogni a díszes utcákon és tereken. Monumentális épületei és emlékművei, valamint Európa leghosszabb hídja teszik jellegzetessé a várost.

Lisszabon rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára. Itt van például a Szent György vár (Castelo do Sao Jorge) a városközpontban, amely legmagasabb dombon fekszik, és fantasztikus kilátása van a városra és a Tejo folyóra. A Mosteiro dos Jerónimos, azaz a Jeromosok kolostora, amelyet 1502-ben építettek, és amely Lisszabon legszebb épülete. A közelben található a Torre de Belém torony, mely a legjobban fényképezhető műemlék és egyben a legérdekesebb egész Portugáliában. Ezeken kívül a fővárosnak egy tucat múzeuma is van, ezek közül érdemes megtekinteni a Nemzeti Múzeumot, az Antik Művészetek Múzeumát és a Museu Calouste Gulbenkiant, mely a világ összes részéről származó kerámiákat, festményeket, szőnyegeket és szobrokat állít ki.

Lisszabon belvárosában lépten-nyomon olyan házakba ütközhetünk, amelyek falait csempék borítják, portugálul azulejos-nak hívják őket. Gyönyörű, sajátságos hagyomány a csempefestészet, művészi képkompozíciókat is találhatunk egy-egy ház falán.
Lisszabon belvárosa két hegyen és a köztük lévő sík részen terül el. A középső negyed a Baxia, amelyet az 1755-ös földrengés után építettek újjá. Az utcák szabályosan helyezkednek el egymáshoz képest. A helyi Váci utcán, a Rua Augusta-n keresztül juthatunk el a tengerpartig, az impozáns Praca do Comercio-ig, ahol az előkelő és fontos emberek szállhattak partra Portugáliában, itt fogadta őket a király.
Közlekedés

A két hegyet érdemes a híres lisszaboni villamos segítségével megmászni. A 28-as villamos körbejár a városban, mindenütt egy megállójára akadhatunk. A villamos nagyon kicsi, viszont könnyedén kúszik fel a meredek lejtőkön. Ne hagyjuk ki, bár általában tömött, és a fullasztó hőségben nem kellemes mások izzadt bőréhez tapadni. Felszállás csak az első, leszállás csak a hátsó ajtónál van. Lisszabonban zónahatárok vannak, s a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik. A villamosjegy, ha a villamoson vesszük meg 1 €, ha előre megvesszük, az 1 eurós jegyet két utazásra lehet használni. Napijegy: 2,35 €, 3 napos jegy 5,65 €. - ezek az árak a legkisebb zónahatáron belül érvényesek. Metróra is érvényes 1 napos napijegy: 2,75 € Metró: 1 útra 0,65 € oda-vissza út 1,05 €, 10 db 5,1 € egynapos korlátlan 1,4 €.

Ha fürdeni vágyunk, a negyedóránként induló, HÉV-szerű vonatokkal eljuthatunk az Atlanti-óceánhoz. Hév Cascais-ig 1,10 €. Mivel számos kombináció létezik amely olcsóbbá teszi a közlekedést (pl kombinált jegyek, mint: villamos-metró, Sintrai/Cascaisi Hév-metró stb) hosszabb tartózkodás esetén érdemes ezeknek utána járni a vonatkozó honlapokon.

Taxi sok van és olcsó, többnyire zöld/fekete színű ill. újabban már világos drapp színűek, tetejükön világító jelzéssel. Induló tarifa: 0,90 €. Városon belül taxióra állása alapján fizetendő a tarifa, körzethatáron kívüli fuvarért km díjat számláznak, és a visszautat is meg kell fizetni. Bőröndökért csomagokért 1,50 € felárat kell fizetni - ez a csomagok számától és súlyától független egységár. Taxit telefonon is lehet rendelni- ez 0,75 € felárat jelent. Éjszaka emelt tarifával működnek (+20 %). Borravaló 10 %.
Ajánljuk

Érdemes felkeresni Sintrát, ahol paloták és romok között is sétálgathatunk egy fürdőzés után. Az óceán vize iszonyatosan hideg, ám a helyi gyerekek órákig képesek elpancsolni benne.
A Tejo völgyében hét dombon elterülő 2 ezer éves múltra visszatekintő Lisszabon - 1255 óta az ország fővárosa - nem véletlenül ejti rabul az idelátogatót. A középkori Szent György várból (Gaslelo S.jorge) - ahonnan a független Portugália első királya Alfons Henrik űzte ki a mórokat 1147-ben - elénk tárul az egész város. Barangolhatunk a legrégebbi városrész, az Alfaura negyed zegzugos utcáin, beszippantva délidőben az éttermek előtt faszénparázson sülő szardínia ínycsikandó illatát. Egy kiadós sétát téve innen az impozáns Palota téri; (Terreiro do Paco) majd innen tovább haladva, a belváros élet tel, nyüzsgéssel teli utcáin nézelődhetünk. Felülhetünk a 28-as villamosra - a sárga vagy piros hagyományos lisszaboni villamos már önmagában is varázslatos hangulatú - amely csaknem teljesen körbevisz minket a városon. A Palota térről már modern villamos szállít a Belém negyedig, ahol a Belém torony (Torre de Belém), a, Jeromos kolostor (Mosteiro dos Jerónimos), - mindkettő a világörökség része - a Felfedezések emlékműve (Padráo dos Descobrimentos), mind-mind a nagy földrajzi felfedezések korát idézi.
Pombál márki (Marques de Pombal) impozáns szobra a róla elnevezett téren főhajtás a nagy formátumú államférfi előtt, aki az 1755-ös, a várost porig romboló földrengés és az azt követő szökőár után Lisszabon újjáépítését, a túlélők ellátását megszervezte és irányította. Grandiózus tervei alapján új, modern város született - a belváros a Baixa párhuzamos és egymásra merőleges utcái, a tágas, egymásba torkolló terek az ő elképzelései alapján alakultak ki - nem véletlen, hogy a lisszaboniak pombali alsóvárosnak (Baixa Pombalina) hívják ma is ezt. a városrészt.
A közlekedést jelentősen megkönnyíti az egész várost behálózó metró, melynek az 1998-as világkiállításra elkészült új állomásait neves kortárs portugál és külföldi művészek alkotásai díszítik, így szinte földalatti múzeumnak is tekinthető.

Egyéb látnivalók: Gyémántház (Casa dos Bicos), Nemzetek Parkja/Aquárium (az EXPO'98 - a lisszaboni világkiállítás helyszíne). Ha módunk van rá, egy-két múzeumra mindenképpen szakítsunk időt. A Jeromos kolostor szomszédságában lévő Kocsi Múzeumharc (Museu dos Coches) még Mária Terézia által ajándékozott hintót is láthatunk. A Csempemúzeum (Museu dos Azulejos) átfogó és szemet gyönyörködtető összképet ad a portugál csempeművészet az azulejo jelentőségéről. A Gulbenkian múzeumban számos képzőművészeti remekművet csodálhatunk meg.

Bevásárlóközpontok: Ammeiras, Colombo, Vasco da Gama.

Gasztronómia
 • Halleves
 • Tengeri halak és herkentyűk
 • Faszénparázson sült szardínia
 • Azeitao- és egyéb sajtkülönlegességek
 • Desszertek: Sintrai sütemények (queijada, travesseiro) Pastel de Belém (vaníliakrémmel töltött kosárka -a Belém cukrászda különlegessége a Belém negyedben)
 • Borok: Arruda, Carcavelos, Colares, Palmela, Bucelas, Setúbali Moscatel


Eseménynaptár
 • Június - Lisszabon: Szt Antal ünnepe (utcabállal egybekötve)
 • Július-augusztus - Estoril: Kézműves vásár
 • Július - Vila Franca de Xira: Festas do Colete Encarnado
 • Július - Tomar: Festa dos Tabulelros (Új kenyér ünnepe) (négyévente)
 • Július-augusztus - Setúbal: Santiago Vásár
 • Szeptember - Sesimbra: Tengeri Fesztivál
 • Október-november - Santarém: Országos gasztronómiai és népművészeti fesztivál
 • November - Golega: Lovasbemutató és vásár


Népművészet, kézműipar
 • Vesszőből font kosarak és egyéb tárgyak, parafa-dísztárgyak
 • Hímzések,szőttesek
 • Agyag-és kerámia edények (Caldas da Rainha és Alcobaca)
 • Üveg-és kristály (Alcobaca)


Ajánljuk még:

Alcobaca (világörökség): A Szent Szűz Máriának szentelt, 1152-ben felépült kolostor és templom a cisztercita építészet legépebben megmaradt európai példája. "A ciszterciek nem gondoltak a szépségre, mégis szépséget teremtettek" írta a költő Étienne Gilson. Az alapkövet a független ország első királya Alfons Henrik rakta le 1148-ban. A ciszterciek kiválóan értettek a földhöz, gyümölcsöt termesztettek, bort készítettek.
Látnivalók: Káptalan terem, (Sala dos Capítulos) a kereszthajóban a tragikus sorsú szerelmespár, I. Péter király és Inés do Castro gótikus sírboltja és az Alcoa folyóra épült hatalmas konyha.

Batalha (világörökség): Az ország függetlensége megőrzéséért 1385-ben Kasztília ellen vívott aljubarrotai csata előestéjén tett ünnepélyes fogadalmat az Aviz Dinasztia alapító uralkodója: ha ő győz, kolostort alapít. A dicsőséges győzelem után I. János néven trónra lépő király állta a szavát: így épült fel a Marfa da Victória da Batalha kolostor (a batalha szó csatát jelent).
Noha a mintegy 150 évig tartó építkezés következtében több stílusirányzat ötvöződik az impozáns épületegyüttesben, a Batalha-kolostor a manuelin stílus - a portugál gótika - gyöngyszeme. Az I. Manuel királyról elnevezett stílusban alkotó építészeket, kőfaragókat megihlették a nagy földrajzi felfedezések során megismert új kultúrák, új tájak egzotikus növény és állatvilága valamint a hajózással, tengerrel kapcsolatos motívumok (korall, igazgyöngy, alga). A fantasztikus formák, részletek aprólékos finomságú kidolgozásának köszönheti az egyébként monumentális épületegyüttes a "csipkekendő" becenevet.
Látnivalók: Királyi Kerengő, Káptalan Terem és a Befejezetlen Kápolna (Capela Imperfeita).

Cabo da Roca: az európai kontinens legnyugatibb pontja, ahol a nagy portugál költő Luís de Camoes szavaival élve "a föld véget ér és kezdődik a tenger".

Óbidos: Lisszabontól 64 kilométerre található Óbidos, a középkori várfalak közé zárt apró, néhány száz lelket számláló település, amelyet Aragóniai Erzsébet kapott nászajándékba férjétől, Dénes királytól 1282-ben. A magaslaton emelkedő várkastély ma elegáns szállodaként fogadja a pihenni vágyókat. A középkori vár ablakiból rálátni a kígyózó várfalakon kívül elterülő, szőlővel beültetett virágzó völgyre. Az apró fehér házikók, a kúszónövényekkel és virágokkal díszített erkélyek, a macskaköves keskeny és kanyargós utcák láttán szinte úgy érezzük, hogy megállt az idő. A középkori miliő az évente (ősszel) megtartott Középkori Zenei Nemzetközi Fesztivál ideális helyszíne. Látnivalók: Román-gótikus karmelita templom, Szt Mária reneszánsz templom. Ez utóbbiban megcsodálhatjuk a portugál festőnő, Josefa de Óbidos képeit.

Queluz: Akár helyiérdekű vasúttal is könnyen megközelíthető a portugál királyoknak ez a 18. századi csodálatos nyári rezidenciája - ahol ma kastélyszálló és kitűnő étterem működik. Nem csupán a kastélyt hanem a hatalmas, gondozott kertet és a kertet övező kőkerítés gyönyörű csempeképeit is érdemes megtekinteni.

Santarém: A rómaiak által épített várost a portugál gótika fővárosaként is szokták emlegetni. Itt van eltemetve Brazília felfedezője Pedro Alvares Cabral.

Tomar (világörökség): A 12. századi épségben maradt grandiózus kolostorerődítmény még ma is jól érzékelteti, hogy mekkora gazdagsággal és hatalommal bírt a Templomos Lovagok Nagyrendje, illetve utóda a Krisztus Rend, melynek portugál királyok és más előkelőségek is a tagjai voltak. A kolostor káptalan-termének díszes ablaka a manuelin stílus egyik legragyogóbb gyöngyszeme. Nem mindennapi látványosság a négyévente megrendezett Új Kenyér Ünnepe - ahol az asszonyok saját magasságukkal megegyező, virágcsokrokkal díszített hatalmas kenyér-oszlopokkal a fejükön vonulnak végig a város utcáin.
Étkezés

A hagyományos portugál étkezés bőséges és laktató, több fogásból áll, melyek mindegyike púpozott vagy csordultig töltött tányért jelent. Számtalan helyi ételkülönlegességet, illetve -változatot ismernek, de létezik egyetlen étel, mely minden portugál közös kedvence - a bacalhau, vagyis a szárított, sózott tőkehal. Elkészítésének megszámlálhatatlanul sokféle módja van, a turisták nem távozhatnak úgy Portugáliából, hogy meg ne kóstolnák. A közkedvelt tőkehalételek a Gomes de Sá - rétegesen lerakott burgonyakockákkal, hagymával, olajbogyóval és kemény tojással - és a bacalhau a Conde da Guarda, burgonyapürével és káposztával megfejelve. Az ízletes pasteis de bacalhaut (halkrokett) gyakran ropogtatnivalóként árulják.
A portugálok alapvetően édesszájúak, az étlapok desszertválasztéka mégis szűk. A tipikus portugál étkezés valami tömény édességfélével ér véget, a desszertet egyébként egyáltalán nem tartják komoly fogásnak. A legtöbb étlapon szerepel a pudim flan (karamellkrém) és a mousse de chocolate (csokoládékrém), esetenként az ugyancsak elterjedt torta de amendoa (mandulatorta). A portugálok asztalára nem kerülnek különleges sajtok sem. A leggyakoribb fajták különféle európai sajtok utánzatai, mint a Bola és a camembert, mely kinézete és állaga szerint megegyezik francia párjával, bár zamata kevésbé kifinomult. Akad persze néhány hazai, említésre méltó sajtféleség. Mindenekelőtt az ínycsiklandóan finom, krémszerű, juhtejből készült Serra a Serra da Estrelában, mely annyira keresetté vált, hogy ára csillagászati; hasonló jellegű, szintén kitűnő, de sokkal olcsóbb a Casteloes. Az érett, csípős Cheddar kedvelői kóstolják meg az azori-szigeteki omlós, pikáns ízű Ilhast.

Még a felkapott és ezért drágább helyeken is lehet találni - az idegenforgalmi centrumoktól távolabb - olyan kisvendéglőket, (ahova a helyiek járnak) amelyekben szerény de kulturált körülmények között elérhető áron és kiválóan lehet étkezni. (kb. 12-25 € között - a menük mindig olcsóbbak). A Nemzetek Parkja területén pl egy komplett menüt már 12-15 € is kínálnak. Aki időt akar megtakarítani, a kávézókban - és a már itt is terjedőfélben lévő gyors-étkeztető éttermekben - ehet sajtos-sonkás melegszendvicset (tosta-mista: 1.00-1,30 €) hús- vagy tőkehal-krokettet (pastel de carne / de bacalhau: 0,90-1,10 €/db) bifsztekes szendvicset (bifana vagy bitoque, 1,50-2,00 €/db) stb. Presszókávé: 0,75-0,90 € a pultnál, ülve, vagy teraszon fogyasztva drágább) Ásványvíz: 1,00-1,20 /2,5 € dl. Egyéb üdítő italok: 1,00-2,00 € sör 1,50-től felfelé. (boltban természetesen jóval olcsóbb minden ital)
Egyéb

Szórakozás, éjszakai élet Portugáliában
A legjobb kalauz a portugál szórakozáshoz a fado, a leghagyományosabb portugál zene, mely a nemzeti karakter lényegét képező fatalizmus és lélekmardosó fájdalom kifejezője. A fado lehet megindító, de olykor bizony unalmas is. Akadnak persze vidám fadók is elszórtan közbeiktatva az est műsorába. Ezek többnyire Portugália egyes tájainak szépségét dicsőítik, mint a "Coimbra Vista da Cidade" (Coimbra, a város látképe) vagy a híres "E Uma Casa Portuguesa com Certeza", mely a portugálok nemzeti büszkeségét ecseteli mély átéléssel.
Fő szórakozás még a foci, a férfiak a kávézókban és tereken töltik szabadidejük java részét, egy-egy fontosabb futballmeccs idején szinte megáll az élet.

Éjszakai szórakozási lehetőségek: Bairro Alto negyed illetve a Tejoparti diszkók, mulatók.
Kapcsolódó cikkek
Budapest-Lisszabon márciustól heti nyolcszor
A TAP Portugal március 25-től már heti 8 alkalommal közlekedik közvetlenül Budapest és Lisszabon között. A megemelt járatszám (7-ről 8-ra) mellett a TAP 21 százalékkal nagyobb üléskapacitást kínálni a két város között. A döntés mellett szólt, hogy a 2011-es esztendőben közel 20%-al nőtt az utasszám. Kiemelkedően jól ment Madeira szigete, ahová 42%-kal több utast szállítottak. A portugál légitársaság ma már nemcsak Portugáliába, de a Zöld-foki szigetekre, Marokkóba és Brazília 10 városába is kínál jegyeket. Szolnok Péter elmondása szerint a TAP kereskedelem-politikájához tartozik, hogy Budapestet, mint a régió központját helyezi előtérbe, és idecsalogatja a román, szlovák, szerb és bosnyák utazókat is. A budapesti iroda ezekért a területekért is felel, így help-desk szolgálata hatékonyan lefedi ezen területeket.Idén további 10%-os utasszám bővüléssel számolnak, amiben az Európa idei Kulturális Fővárosa, Guimaraes népszerűsége is segít, és a kedvezőbb csatlakozásnak köszönhetően nagyobb érdeklődésre számítanak az Azori-szigetekre, Marokkóba és Portugália déli tengerparti részére, Faroba is.A TAP Portugal idén nyolcadik éve repül Budapestről, és hozzájárult ahhoz, hogy fellendüljön a két ország közötti turizmus. Megnövekedett a zarándok, sport, borutazás, természetjárás, városlátogatási, nyelvtanulási és diákmunka utazások száma. A 3200km-es út 3 és félóra alatt, portugál vendégszeretettel megfűszerezve már mindenki számra elérhető.
Megújul Lisszabon történelmi központja, a Baixa
Lisszabon történelmi központja, a Baixa, amely korábban pusztulásnak indult és kiürült, új életre kel: a portugál főváros polgármesteri hivatala elkötelezte magát a város "szívének" újjáépítése mellett.A neoklasszikus stílusú Baixa az 1755. évi földrengés által lerombolt város romjain épült ki Lisszabon centrumává, a hatalom, a kereskedelem és a pénzvilág központjává, "város szívévé és arcává". A polgármesteri hivatal január óta az úgynevezett Baixa-terv keretében mentőintézkedések sorozatát jelentette be: 70 felújítási engedélyt adtak ki, bejelentették egy új múzeum és egy egyetemi kollégium felépítését, támogatást helyeztek kilátásba szállodák és kerthelyiségek építéséhez, korlátozzák a gépkocsiforgalmat.A polgármesteri hivatal számításai szerint a Baixa felújításához 2020-ig 700 millió euróra (208 milliárd forint) lesz szükség. Antonio Costa csapata a turizmust kívánja a főváros gazdasági motorjává tenni. Ezért növelni kívánja Lisszabon szállodai és kulturális kínálatát, hogy így ki tudják majd használni a hamarosan megnyíló új nemzetközi repülőteret, valamint a nagysebességű vonatot és a luxus óceánjárók számára épülő kikötőt.Ezzel párhuzamosan - jelentős adóssága ellenére - a polgármesteri hivatal úgy határozott, hogy maga is beruház több nagy létesítménybe. Ilyen lesz a divat és a dizájn múzeuma, amelynek megnyitását 2010 végére tervezik. (MTI)
ide utaznék!
kapcsolódó ország
Portugália
Portugália ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: