Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Lisszabon

Általános leírás

Lisszabon és a Tejo völgye
Lisszabon 1255 óta az ország fővárosa, a Tejo folyó jobb partján terül el.
A legenda szerint az Odüsszeusz által alapított város 1174-ben került portugál kézre.
A várost, mely a Tejo folyónál fekszik nem lehet "csak meglátogatni", hanem át kell élni: séta az óvárosban (Alfaura) - szövevényes, zegzugos utcácskák sok lépcsővel, utazni a világ legmókásabb villamosával (Electrico), csavarogni a díszes utcákon és tereken. Monumentális épületei és emlékművei, valamint Európa leghosszabb hídja teszik jellegzetessé a várost.

Lisszabon rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára. Itt van például a Szent György vár (Castelo do Sao Jorge) a városközpontban, amely legmagasabb dombon fekszik, és fantasztikus kilátása van a városra és a Tejo folyóra. A Mosteiro dos Jerónimos, azaz a Jeromosok kolostora, amelyet 1502-ben építettek, és amely Lisszabon legszebb épülete. A közelben található a Torre de Belém torony, mely a legjobban fényképezhető műemlék és egyben a legérdekesebb egész Portugáliában. Ezeken kívül a fővárosnak egy tucat múzeuma is van, ezek közül érdemes megtekinteni a Nemzeti Múzeumot, az Antik Művészetek Múzeumát és a Museu Calouste Gulbenkiant, mely a világ összes részéről származó kerámiákat, festményeket, szőnyegeket és szobrokat állít ki.

Lisszabon belvárosában lépten-nyomon olyan házakba ütközhetünk, amelyek falait csempék borítják, portugálul azulejos-nak hívják őket. Gyönyörű, sajátságos hagyomány a csempefestészet, művészi képkompozíciókat is találhatunk egy-egy ház falán.
Lisszabon belvárosa két hegyen és a köztük lévő sík részen terül el. A középső negyed a Baxia, amelyet az 1755-ös földrengés után építettek újjá. Az utcák szabályosan helyezkednek el egymáshoz képest. A helyi Váci utcán, a Rua Augusta-n keresztül juthatunk el a tengerpartig, az impozáns Praca do Comercio-ig, ahol az előkelő és fontos emberek szállhattak partra Portugáliában, itt fogadta őket a király.
Közlekedés

A két hegyet érdemes a híres lisszaboni villamos segítségével megmászni. A 28-as villamos körbejár a városban, mindenütt egy megállójára akadhatunk. A villamos nagyon kicsi, viszont könnyedén kúszik fel a meredek lejtőkön. Ne hagyjuk ki, bár általában tömött, és a fullasztó hőségben nem kellemes mások izzadt bőréhez tapadni. Felszállás csak az első, leszállás csak a hátsó ajtónál van. Lisszabonban zónahatárok vannak, s a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik. A villamosjegy, ha a villamoson vesszük meg 1 €, ha előre megvesszük, az 1 eurós jegyet két utazásra lehet használni. Napijegy: 2,35 €, 3 napos jegy 5,65 €. - ezek az árak a legkisebb zónahatáron belül érvényesek. Metróra is érvényes 1 napos napijegy: 2,75 € Metró: 1 útra 0,65 € oda-vissza út 1,05 €, 10 db 5,1 € egynapos korlátlan 1,4 €.

Ha fürdeni vágyunk, a negyedóránként induló, HÉV-szerű vonatokkal eljuthatunk az Atlanti-óceánhoz. Hév Cascais-ig 1,10 €. Mivel számos kombináció létezik amely olcsóbbá teszi a közlekedést (pl kombinált jegyek, mint: villamos-metró, Sintrai/Cascaisi Hév-metró stb) hosszabb tartózkodás esetén érdemes ezeknek utána járni a vonatkozó honlapokon.

Taxi sok van és olcsó, többnyire zöld/fekete színű ill. újabban már világos drapp színűek, tetejükön világító jelzéssel. Induló tarifa: 0,90 €. Városon belül taxióra állása alapján fizetendő a tarifa, körzethatáron kívüli fuvarért km díjat számláznak, és a visszautat is meg kell fizetni. Bőröndökért csomagokért 1,50 € felárat kell fizetni - ez a csomagok számától és súlyától független egységár. Taxit telefonon is lehet rendelni- ez 0,75 € felárat jelent. Éjszaka emelt tarifával működnek (+20 %). Borravaló 10 %.
Ajánljuk

Érdemes felkeresni Sintrát, ahol paloták és romok között is sétálgathatunk egy fürdőzés után. Az óceán vize iszonyatosan hideg, ám a helyi gyerekek órákig képesek elpancsolni benne.
A Tejo völgyében hét dombon elterülő 2 ezer éves múltra visszatekintő Lisszabon - 1255 óta az ország fővárosa - nem véletlenül ejti rabul az idelátogatót. A középkori Szent György várból (Gaslelo S.jorge) - ahonnan a független Portugália első királya Alfons Henrik űzte ki a mórokat 1147-ben - elénk tárul az egész város. Barangolhatunk a legrégebbi városrész, az Alfaura negyed zegzugos utcáin, beszippantva délidőben az éttermek előtt faszénparázson sülő szardínia ínycsikandó illatát. Egy kiadós sétát téve innen az impozáns Palota téri; (Terreiro do Paco) majd innen tovább haladva, a belváros élet tel, nyüzsgéssel teli utcáin nézelődhetünk. Felülhetünk a 28-as villamosra - a sárga vagy piros hagyományos lisszaboni villamos már önmagában is varázslatos hangulatú - amely csaknem teljesen körbevisz minket a városon. A Palota térről már modern villamos szállít a Belém negyedig, ahol a Belém torony (Torre de Belém), a, Jeromos kolostor (Mosteiro dos Jerónimos), - mindkettő a világörökség része - a Felfedezések emlékműve (Padráo dos Descobrimentos), mind-mind a nagy földrajzi felfedezések korát idézi.
Pombál márki (Marques de Pombal) impozáns szobra a róla elnevezett téren főhajtás a nagy formátumú államférfi előtt, aki az 1755-ös, a várost porig romboló földrengés és az azt követő szökőár után Lisszabon újjáépítését, a túlélők ellátását megszervezte és irányította. Grandiózus tervei alapján új, modern város született - a belváros a Baixa párhuzamos és egymásra merőleges utcái, a tágas, egymásba torkolló terek az ő elképzelései alapján alakultak ki - nem véletlen, hogy a lisszaboniak pombali alsóvárosnak (Baixa Pombalina) hívják ma is ezt. a városrészt.
A közlekedést jelentősen megkönnyíti az egész várost behálózó metró, melynek az 1998-as világkiállításra elkészült új állomásait neves kortárs portugál és külföldi művészek alkotásai díszítik, így szinte földalatti múzeumnak is tekinthető.

Egyéb látnivalók: Gyémántház (Casa dos Bicos), Nemzetek Parkja/Aquárium (az EXPO'98 - a lisszaboni világkiállítás helyszíne). Ha módunk van rá, egy-két múzeumra mindenképpen szakítsunk időt. A Jeromos kolostor szomszédságában lévő Kocsi Múzeumharc (Museu dos Coches) még Mária Terézia által ajándékozott hintót is láthatunk. A Csempemúzeum (Museu dos Azulejos) átfogó és szemet gyönyörködtető összképet ad a portugál csempeművészet az azulejo jelentőségéről. A Gulbenkian múzeumban számos képzőművészeti remekművet csodálhatunk meg.

Bevásárlóközpontok: Ammeiras, Colombo, Vasco da Gama.

Gasztronómia
 • Halleves
 • Tengeri halak és herkentyűk
 • Faszénparázson sült szardínia
 • Azeitao- és egyéb sajtkülönlegességek
 • Desszertek: Sintrai sütemények (queijada, travesseiro) Pastel de Belém (vaníliakrémmel töltött kosárka -a Belém cukrászda különlegessége a Belém negyedben)
 • Borok: Arruda, Carcavelos, Colares, Palmela, Bucelas, Setúbali Moscatel


Eseménynaptár
 • Június - Lisszabon: Szt Antal ünnepe (utcabállal egybekötve)
 • Július-augusztus - Estoril: Kézműves vásár
 • Július - Vila Franca de Xira: Festas do Colete Encarnado
 • Július - Tomar: Festa dos Tabulelros (Új kenyér ünnepe) (négyévente)
 • Július-augusztus - Setúbal: Santiago Vásár
 • Szeptember - Sesimbra: Tengeri Fesztivál
 • Október-november - Santarém: Országos gasztronómiai és népművészeti fesztivál
 • November - Golega: Lovasbemutató és vásár


Népművészet, kézműipar
 • Vesszőből font kosarak és egyéb tárgyak, parafa-dísztárgyak
 • Hímzések,szőttesek
 • Agyag-és kerámia edények (Caldas da Rainha és Alcobaca)
 • Üveg-és kristály (Alcobaca)


Ajánljuk még:

Alcobaca (világörökség): A Szent Szűz Máriának szentelt, 1152-ben felépült kolostor és templom a cisztercita építészet legépebben megmaradt európai példája. "A ciszterciek nem gondoltak a szépségre, mégis szépséget teremtettek" írta a költő Étienne Gilson. Az alapkövet a független ország első királya Alfons Henrik rakta le 1148-ban. A ciszterciek kiválóan értettek a földhöz, gyümölcsöt termesztettek, bort készítettek.
Látnivalók: Káptalan terem, (Sala dos Capítulos) a kereszthajóban a tragikus sorsú szerelmespár, I. Péter király és Inés do Castro gótikus sírboltja és az Alcoa folyóra épült hatalmas konyha.

Batalha (világörökség): Az ország függetlensége megőrzéséért 1385-ben Kasztília ellen vívott aljubarrotai csata előestéjén tett ünnepélyes fogadalmat az Aviz Dinasztia alapító uralkodója: ha ő győz, kolostort alapít. A dicsőséges győzelem után I. János néven trónra lépő király állta a szavát: így épült fel a Marfa da Victória da Batalha kolostor (a batalha szó csatát jelent).
Noha a mintegy 150 évig tartó építkezés következtében több stílusirányzat ötvöződik az impozáns épületegyüttesben, a Batalha-kolostor a manuelin stílus - a portugál gótika - gyöngyszeme. Az I. Manuel királyról elnevezett stílusban alkotó építészeket, kőfaragókat megihlették a nagy földrajzi felfedezések során megismert új kultúrák, új tájak egzotikus növény és állatvilága valamint a hajózással, tengerrel kapcsolatos motívumok (korall, igazgyöngy, alga). A fantasztikus formák, részletek aprólékos finomságú kidolgozásának köszönheti az egyébként monumentális épületegyüttes a "csipkekendő" becenevet.
Látnivalók: Királyi Kerengő, Káptalan Terem és a Befejezetlen Kápolna (Capela Imperfeita).

Cabo da Roca: az európai kontinens legnyugatibb pontja, ahol a nagy portugál költő Luís de Camoes szavaival élve "a föld véget ér és kezdődik a tenger".

Óbidos: Lisszabontól 64 kilométerre található Óbidos, a középkori várfalak közé zárt apró, néhány száz lelket számláló település, amelyet Aragóniai Erzsébet kapott nászajándékba férjétől, Dénes királytól 1282-ben. A magaslaton emelkedő várkastély ma elegáns szállodaként fogadja a pihenni vágyókat. A középkori vár ablakiból rálátni a kígyózó várfalakon kívül elterülő, szőlővel beültetett virágzó völgyre. Az apró fehér házikók, a kúszónövényekkel és virágokkal díszített erkélyek, a macskaköves keskeny és kanyargós utcák láttán szinte úgy érezzük, hogy megállt az idő. A középkori miliő az évente (ősszel) megtartott Középkori Zenei Nemzetközi Fesztivál ideális helyszíne. Látnivalók: Román-gótikus karmelita templom, Szt Mária reneszánsz templom. Ez utóbbiban megcsodálhatjuk a portugál festőnő, Josefa de Óbidos képeit.

Queluz: Akár helyiérdekű vasúttal is könnyen megközelíthető a portugál királyoknak ez a 18. századi csodálatos nyári rezidenciája - ahol ma kastélyszálló és kitűnő étterem működik. Nem csupán a kastélyt hanem a hatalmas, gondozott kertet és a kertet övező kőkerítés gyönyörű csempeképeit is érdemes megtekinteni.

Santarém: A rómaiak által épített várost a portugál gótika fővárosaként is szokták emlegetni. Itt van eltemetve Brazília felfedezője Pedro Alvares Cabral.

Tomar (világörökség): A 12. századi épségben maradt grandiózus kolostorerődítmény még ma is jól érzékelteti, hogy mekkora gazdagsággal és hatalommal bírt a Templomos Lovagok Nagyrendje, illetve utóda a Krisztus Rend, melynek portugál királyok és más előkelőségek is a tagjai voltak. A kolostor káptalan-termének díszes ablaka a manuelin stílus egyik legragyogóbb gyöngyszeme. Nem mindennapi látványosság a négyévente megrendezett Új Kenyér Ünnepe - ahol az asszonyok saját magasságukkal megegyező, virágcsokrokkal díszített hatalmas kenyér-oszlopokkal a fejükön vonulnak végig a város utcáin.
Étkezés

A hagyományos portugál étkezés bőséges és laktató, több fogásból áll, melyek mindegyike púpozott vagy csordultig töltött tányért jelent. Számtalan helyi ételkülönlegességet, illetve -változatot ismernek, de létezik egyetlen étel, mely minden portugál közös kedvence - a bacalhau, vagyis a szárított, sózott tőkehal. Elkészítésének megszámlálhatatlanul sokféle módja van, a turisták nem távozhatnak úgy Portugáliából, hogy meg ne kóstolnák. A közkedvelt tőkehalételek a Gomes de Sá - rétegesen lerakott burgonyakockákkal, hagymával, olajbogyóval és kemény tojással - és a bacalhau a Conde da Guarda, burgonyapürével és káposztával megfejelve. Az ízletes pasteis de bacalhaut (halkrokett) gyakran ropogtatnivalóként árulják.
A portugálok alapvetően édesszájúak, az étlapok desszertválasztéka mégis szűk. A tipikus portugál étkezés valami tömény édességfélével ér véget, a desszertet egyébként egyáltalán nem tartják komoly fogásnak. A legtöbb étlapon szerepel a pudim flan (karamellkrém) és a mousse de chocolate (csokoládékrém), esetenként az ugyancsak elterjedt torta de amendoa (mandulatorta). A portugálok asztalára nem kerülnek különleges sajtok sem. A leggyakoribb fajták különféle európai sajtok utánzatai, mint a Bola és a camembert, mely kinézete és állaga szerint megegyezik francia párjával, bár zamata kevésbé kifinomult. Akad persze néhány hazai, említésre méltó sajtféleség. Mindenekelőtt az ínycsiklandóan finom, krémszerű, juhtejből készült Serra a Serra da Estrelában, mely annyira keresetté vált, hogy ára csillagászati; hasonló jellegű, szintén kitűnő, de sokkal olcsóbb a Casteloes. Az érett, csípős Cheddar kedvelői kóstolják meg az azori-szigeteki omlós, pikáns ízű Ilhast.

Még a felkapott és ezért drágább helyeken is lehet találni - az idegenforgalmi centrumoktól távolabb - olyan kisvendéglőket, (ahova a helyiek járnak) amelyekben szerény de kulturált körülmények között elérhető áron és kiválóan lehet étkezni. (kb. 12-25 € között - a menük mindig olcsóbbak). A Nemzetek Parkja területén pl egy komplett menüt már 12-15 € is kínálnak. Aki időt akar megtakarítani, a kávézókban - és a már itt is terjedőfélben lévő gyors-étkeztető éttermekben - ehet sajtos-sonkás melegszendvicset (tosta-mista: 1.00-1,30 €) hús- vagy tőkehal-krokettet (pastel de carne / de bacalhau: 0,90-1,10 €/db) bifsztekes szendvicset (bifana vagy bitoque, 1,50-2,00 €/db) stb. Presszókávé: 0,75-0,90 € a pultnál, ülve, vagy teraszon fogyasztva drágább) Ásványvíz: 1,00-1,20 /2,5 € dl. Egyéb üdítő italok: 1,00-2,00 € sör 1,50-től felfelé. (boltban természetesen jóval olcsóbb minden ital)
Egyéb

Szórakozás, éjszakai élet Portugáliában
A legjobb kalauz a portugál szórakozáshoz a fado, a leghagyományosabb portugál zene, mely a nemzeti karakter lényegét képező fatalizmus és lélekmardosó fájdalom kifejezője. A fado lehet megindító, de olykor bizony unalmas is. Akadnak persze vidám fadók is elszórtan közbeiktatva az est műsorába. Ezek többnyire Portugália egyes tájainak szépségét dicsőítik, mint a "Coimbra Vista da Cidade" (Coimbra, a város látképe) vagy a híres "E Uma Casa Portuguesa com Certeza", mely a portugálok nemzeti büszkeségét ecseteli mély átéléssel.
Fő szórakozás még a foci, a férfiak a kávézókban és tereken töltik szabadidejük java részét, egy-egy fontosabb futballmeccs idején szinte megáll az élet.

Éjszakai szórakozási lehetőségek: Bairro Alto negyed illetve a Tejoparti diszkók, mulatók.
Kapcsolódó cikkek
Budapest-Lisszabon márciustól heti nyolcszor
A TAP Portugal március 25-től már heti 8 alkalommal közlekedik közvetlenül Budapest és Lisszabon között. A megemelt járatszám (7-ről 8-ra) mellett a TAP 21 százalékkal nagyobb üléskapacitást kínálni a két város között. A döntés mellett szólt, hogy a 2011-es esztendőben közel 20%-al nőtt az utasszám. Kiemelkedően jól ment Madeira szigete, ahová 42%-kal több utast szállítottak. A portugál légitársaság ma már nemcsak Portugáliába, de a Zöld-foki szigetekre, Marokkóba és Brazília 10 városába is kínál jegyeket. Szolnok Péter elmondása szerint a TAP kereskedelem-politikájához tartozik, hogy Budapestet, mint a régió központját helyezi előtérbe, és idecsalogatja a román, szlovák, szerb és bosnyák utazókat is. A budapesti iroda ezekért a területekért is felel, így help-desk szolgálata hatékonyan lefedi ezen területeket.Idén további 10%-os utasszám bővüléssel számolnak, amiben az Európa idei Kulturális Fővárosa, Guimaraes népszerűsége is segít, és a kedvezőbb csatlakozásnak köszönhetően nagyobb érdeklődésre számítanak az Azori-szigetekre, Marokkóba és Portugália déli tengerparti részére, Faroba is.A TAP Portugal idén nyolcadik éve repül Budapestről, és hozzájárult ahhoz, hogy fellendüljön a két ország közötti turizmus. Megnövekedett a zarándok, sport, borutazás, természetjárás, városlátogatási, nyelvtanulási és diákmunka utazások száma. A 3200km-es út 3 és félóra alatt, portugál vendégszeretettel megfűszerezve már mindenki számra elérhető.
Megújul Lisszabon történelmi központja, a Baixa
Lisszabon történelmi központja, a Baixa, amely korábban pusztulásnak indult és kiürült, új életre kel: a portugál főváros polgármesteri hivatala elkötelezte magát a város "szívének" újjáépítése mellett.A neoklasszikus stílusú Baixa az 1755. évi földrengés által lerombolt város romjain épült ki Lisszabon centrumává, a hatalom, a kereskedelem és a pénzvilág központjává, "város szívévé és arcává". A polgármesteri hivatal január óta az úgynevezett Baixa-terv keretében mentőintézkedések sorozatát jelentette be: 70 felújítási engedélyt adtak ki, bejelentették egy új múzeum és egy egyetemi kollégium felépítését, támogatást helyeztek kilátásba szállodák és kerthelyiségek építéséhez, korlátozzák a gépkocsiforgalmat.A polgármesteri hivatal számításai szerint a Baixa felújításához 2020-ig 700 millió euróra (208 milliárd forint) lesz szükség. Antonio Costa csapata a turizmust kívánja a főváros gazdasági motorjává tenni. Ezért növelni kívánja Lisszabon szállodai és kulturális kínálatát, hogy így ki tudják majd használni a hamarosan megnyíló új nemzetközi repülőteret, valamint a nagysebességű vonatot és a luxus óceánjárók számára épülő kikötőt.Ezzel párhuzamosan - jelentős adóssága ellenére - a polgármesteri hivatal úgy határozott, hogy maga is beruház több nagy létesítménybe. Ilyen lesz a divat és a dizájn múzeuma, amelynek megnyitását 2010 végére tervezik. (MTI)